Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Ruszył skup jagniąt

Tradycyjnie przed Wielkanocą ruszył skup jagniąt do Włoch. Jednak tradycja tradycją, a cena ceną. Żaden baca z Beskidów nie zdecydował się na sprzedaż jagniąt, bo 10 złotych za kg żywej wagi to za mało - podaje redakcja rolna TVP.

W Beskidach pogłowie owiec malało z roku na rok. Dopiero program owca + wprowadzony przez śląski urząd marszałkowski zachęcił hodowców do zwiększenia liczby stad i promocji owczych wyrobów. Zwiększające się zainteresowanie owczymi serami i jagnięciną zrobiły swoje.

Jak informuje TVP Rolna, na rodzimym rynku bacowie mogą dostać znacznie wyższą cenę za jagnięcinę od tej, którą oferują Włosi. Już w ubiegłym roku zainteresowanie eksportem do Włoch było niewielkie, a teraz przy cenie poniżej 10 złotych za kg wysyłka zwierząt stała się nieopłacalna.

W regionie sprzedając jagnięcinę do miejscowych restauracji bacowie mogą dostać nawet do 15 zł za kilogram. Zainteresowanie konsumentów ma związek z przywracanymi od kilku lat w gospodarstwach agroturystycznych starymi tradycyjnymi przepisami.



© Portal Spożywczy 2021-05-07 21:25:34