Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

UE: Trójstronne rozmowy o zmianach importu cukru dla Azorów

Komisja Europejska, Parlament i Rada UE dyskutują wspólnie nad przyszłością sektora cukrowniczego na Azorach. Wstępna propozycja zakłada wprowadzenia specjalnego, bezcłowego kontyngentu importowego na cukier surowy dla Azorów - informuje FAMMU/FAPA.

Jego wysokość byłaby ustalana w oparciu o lokalną sytuację podażowo-popytową. Komisja Europejska zaznaczyła także, że ostateczny kształt ewentualnej pomocy dla Azorów będzie w dużej mierze zależeć od rozpoczęcia procesu restrukturyzacji tamtejszego sektora cukrowniczego, którego właścicielem jest Portugalia. Rozmowy nad formą wsparcia mają nabrać tempa już  w maju br.

Warto nadmienić, że producent cukru z Azorów, firma Sinaga zwróciła się jeszcze w marcu br. do unijnych władz o wprowadzenie wyjątku dla bezcłowego importu surowego cukru w celach rafinacyjnych i dalszego reeksportu. Zdaniem firmy, żeby produkcja była opłacalna, musi wynosić przynajmniej 7,5 tys. ton. Konsumpcja cukru na Azorach oscyluje w granicach 4,5 tys. ton.

Potrzeba by zatem sprowadzić, poddać procesowi rafinacji i wyeksportować przynajmniej 3 tys. ton cukru. Podobnie działający system obowiązywał wcześniej, ale wygasł z końcem 2009 roku i nie został przedłużony. Azory chciałyby jego przedłużenia na 10 lat.



© Portal Spożywczy 2021-08-06 06:07:55