Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Utrzymuje się wzrostowa tendencja cen rzepaku i produktów jego przetwórstwa

Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż od dwóch tygodni utrzymuje się wzrostowa tendencja cen rzepaku i produktów jego przetwórstwa na rynku krajowym.

W okresie 03-09 maja 2010 r. rzepak kosztował średnio 1231 PLN/t, czyli o 5,3% więcej w porównaniu do wcześniejszego tygodnia, a także o 7,0% więcej niż miesiąc wcześniej. W tym samym okresie za rafinowany olej rzepakowy trzeba było zapłacić przeciętnie 2856 PLN/t, co oznacza że w ciągu tygodnia podrożał on o 1,0%, a na przestrzeni miesiąca o 3,7% - informują eksperci BGŻ.

Wzrostom cen surowca na rynku krajowym sprzyjały przede wszystkim rosnące notowania rzepaku w skali globalnej. W ciągu miesiąca (06.04- 6.05 br.) cena surowca w kontrakcie sierpniowym na giełdzie Matif wzrosła o 2,6% do 307,5 EUR/t. Dodatkowo do podrożenia rzepaku na rynku krajowym przyczyniła się deprecjacja złotego wobec euro w kwietniu i na początku maja bieżącego roku. W ciągu ostatnich czterech tygodni (07.04- 6.05.2010 r.) krajowa waluta osłabiła się wobec europejskiej o 9,6%.



© Portal Spożywczy 2021-08-04 15:28:43