Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Stabilizacja światowych cen przetworów mleczarskich

Po wzrostach notowanych we wrześniu i na początku października, w drugiej połowie ubiegłego miesiąca światowe ceny przetworów mleczarskich zaczęły się stabilizować, poza odtłuszczonym mlekiem w proszku, które w portach Oceanii potaniało średnio o 1,5% do 3000-3200 USD/t - informują eksperci BGŻ.


Autor: BGŻ
Data: 03-11-2010, 20:42

Było to częściowo może być związane z sezonowym zwiększeniem produkcji mleka w Australii i Nowej Zelandii. Ceny masła od czerwca br. utrzymują się na relatywnie stabilnym, ale jednocześnie rekordowo wysokim poziomie 4100-4600 USD/t.

Z kolei pełne mleko w proszku w ostatnich tygodniach podrożało o 1,4% do 3400-3600 USD/t, zaś ser Cheddar o 1,2% do 4000-4200 USD/t. Warto zwrócić uwagę, iż pomimo kilkumiesięcznego (maj-sierpień br.) okresu obniżek, ceny artykułów mlecznych nadal są istotnie wyższe, niż latem ubiegłego roku - o około 20-25% w przypadku OMP i PMP oraz 60% w odniesieniu do masła.

© Portal Spożywczy 2020-10-22 17:03:33