Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Dyrektor Fresh Logistic: Trzeba rozróżnić logistykę firm produkcyjnych i operatorów zewnętrznych

Należy rozróżnić logistykę magazynową, realizowaną przez firmy produkcyjne, oraz tę, która oferowana jest przez zewnętrznych operatorów logistycznych. Firmy produkcyjne w dużo większym stopniu stosują zaawansowane, a jednocześnie kosztowne rozwiązania logistyki magazynowej - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl.


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 12-04-2011, 12:44
Jarosław Gulowaty, dyrektor logistyki w spółce Fresh Logistics

- Przykładem mogą być automatyczne magazyny wysokiego składowania, sterowane systemem zarządzania magazynem (WMS), które pozwalają efektywnie zarządzać zarówno zapasem komponentów produkcyjnych, jak i wyrobów gotowych, gwarantując dużą szybkość i bezbłędność samego procesu. Innym przykładem mogą być rozwiązania związane z wewnętrznym transportem poziomym, np. sterowane wiązką lasera wózki - mówi dyrektor Gulowaty.

Jego zdaniem, wykorzystywane są w szczególności do transportu wyrobów gotowych z działu produkcji do magazynu wyrobów gotowych - tam, gdzie dystans jest stosunkowo długi, a sam proces w dużym stopniu powtarzalny. - Oczywiście sama automatyzacja logistyki wewnętrznej wymaga stosowania, praktycznie na każdym etapie, identyfikatorów jednoznacznie określających przemieszczany komponent, półprodukt oraz wyrób gotowy. Może to być standardowa etykieta SSCC, inne oznaczenie kodem paskowym lub - co nadal bardzo rzadkie - tagiem RFID - mówi Jarosław Gulowaty.

© Portal Spożywczy 2021-04-18 04:52:28