Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

W dniach 4-10. kwietnia podrożała wieprzowina oraz mięso drobiowe. Tańsze było mięso wołowe

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 04-10.04.2011 r. za żywiec wieprzowy dostawcy w Polsce otrzymywali przeciętnie 4,43 zł/kg, tj. o 1,5 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 6 proc. więcej niż przed miesiącem oraz o 21 proc. więcej niż rok wcześniej.


Autor: PAP
Data: 18-04-2011, 11:53

W Polsce, w skupie bydła, od dwóch tygodni utrzymuje się natomiast obniżka cen. W dniach 04-10.04.2011 r. zakłady mięsne skupowały żywiec wołowy przeciętnie po 5,40 zł/kg wobec 5,44 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to jednak o 1 proc. więcej niż przed miesiącem i o 19 proc. więcej niż rok wcześniej.

W analizowanym okresie krajowe ceny skupu drobiu osiągnęły rekordowo wysoki poziom. Za kurczęta brojlery płacono średnio 3,87 zł/kg, a za indyki 5,39 zł/kg, o około 2 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu. W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca ceny kurcząt były wyższe o 1 proc., a indyków o 6 proc. Za wymienione gatunki drobiu podmioty skupujące płaciły odpowiednio o 22 proc. i o 25 proc. więcej niż przed rokiem.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

 

© Portal Spożywczy 2021-04-18 04:43:54