Prezes SM Skarszewy: Sporo zakładów nie wykorzystuje swoich mocy przerobowych
Polski rynek mleczarski charakteryzuje się tym, że mamy dużo bardzo nowoczesnych zakładów, które w pełni nie wykorzystują swojego potencjału - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Zdzisław Dopierała, prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Skarszewach.
Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 22-04-2011, 10:54

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.

- Zakłady te nie mogą w pełni wykorzystać obecnej koniunktury na rynku, gdyż mają ograniczoną podaż surowca. Rolnicy, skrępowani kwotami mlecznymi, nie mogą zwiększyć produkcji. Przez to zakłady ostro walczą o mleko. „Podkradanie" i podkupowanie sobie wzajemnie dostawców jest teraz zjawiskiem bardzo powszechnym - ubolewa prezes Dopierała.
Jego zdaniem z tego powodu w Polsce ceny płacone za mleko są jednymi z wyższych w Europie. - Mamy także jedne z wyższych cen na produkty mleczarskie - dodaje. Średnia cena za mleko surowe to około 1,16 zł za litr.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Spółdzielnia mleczarska w Skarszewach działa od 116 lat. Obecnie produkuje przede wszystkim sery dojrzewające.