666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Wzrostowe tendencje cen skupu mleka

Od maja 2010 r. na rynku krajowym utrzymują się wzrostowe tendencje cen skupu mleka. Według najnowszych danych GUS w marcu br. mleczarnie za hl surowca płaciły przeciętnie 119,87 zł, tj. więcej o ponad 3 proc. niż przed miesiącem i 17 proc. wobec analogicznego okresu 2010 roku - informują analitycy BGŻ.


Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
Data: 27-04-2011, 12:31

Podwyżki były konsekwencją utrzymywania się korzystnej sytuacji na rynku zbytu przetworów mleczarskich, gdzie w ubiegłym miesiącu średnia cena monitorowanych przez MRiRW artykułów wzrosła od 2% w przypadku serów i przetworów płynnych do ponad 3% w odniesieniu do tzw. commodities (mleko w proszku, masło w blokach). Biorąc pod uwagę rosnący wolumen skupu oraz czynniki sezonowe, w kolejnych miesiącach prawdopodobna jest stabilizacja a następnie niewielkie spadki cen skupu mleka.

Co ciekawe, podobnie jak w lutym br. najwyższe ceny odnotowano w województwie zachodniopomorskim - 130,52 PLN/hl, co oznacza wzrost o prawie 5% w relacji miesięcznej. Jeszcze dwa lata temu region ten znajdował się na szóstej pozycji a rolnicy otrzymywali mniej więcej tyle, ile średnio w kraju (88,19 PLN/hl wobec 87,05 PLN/hl). Tradycyjnie wysokie ceny notowane były także w województwie podlaskim - około 128,44 PLN/hl, gdzie zlokalizowane są największe zakłady w Polsce, które już w lutym niejednokrotnie oferowały rolnikom 140 PLN/hl. Ogółem w regionie tym w ubiegłym miesiącu za mleko płacono o 5% więcej niż w lutym , co świadczyć może o rosnących problemach z zaopatrzeniem w surowiec.

Powyżej średniej krajowej rolnicy otrzymywali także w województwie warmińsko-mazurskim - w marcu br. było to 124,43 PLN/hl, wzrost o 4% w relacji miesięcznej - oraz pomorskim - 123,63 PLN/hl, +6%, najwyższy wzrost w skali miesięcznej wśród wszystkich województw. Znacznie poniżej 110 PLN/hl kształtowały się natomiast ceny w województwie małopolskim i podkarpackim, a więc w regionach, gdzie stopniowo zanika produkcja mleka ze względu na niesprzyjające warunki naturalne.

Na rynku europejskim, podobnie jak w Polsce, przeważały wzrostowe tendencje cen skupu mleka. W lutym br. w UE-27 za surowiec płacono średnio 33,30 EUR/100 kg, tj. o około 0,6% więcej niż w styczniu i prawie 17% wobec analogicznego okresu ubiegłego roku. Wśród czołowych producentów unijnych najwyższe ceny odnotowano we Włoszech - 37,80 EUR/100 kg oraz Holandii - 35,65 EUR/100 kg.

Co ważne, towarzyszy temu wzrost skupu mleka w relacji rocznej. Ogółem w krajach UE-27 w styczniu produkcja towarowa zwiększyła się o ponad 3% wobec analogicznego miesiąca 2010 r., w tym w Wielkiej Brytanii o 5,8%, zaś we Francji o 6,9% r/r. Przełożyło się to na dynamiczne odbudowanie produkcji odtłuszczonego mleka w proszku - w styczniu wzrost o ponad 13% w relacji rocznej - oraz serów - wzrost o ponad 4% r/r.

© Portal Spożywczy 2020-03-30 06:54:49