Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Producenci słodyczy walczą o ceny cukru

Branża producentów słodyczy, która w tym roku musiała się zmierzyć z wysokimi cenami cukru, walczy o zwiększenie jego podaży na rynku - podaje Dziennik Gazeta Prawna.

Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco wysłało w marcu pismo do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w którym postuluje m.in. wzrost kwot produkcyjnych i wykreślenie cukru z listy towarów wrażliwych, czyli rygorystycznie kontrolowanych przez Unię Europejską.

Jak dowiedział się „DGP", na razie branża uzyskała z resortu rolnictwa zapewnienie, że 500 tys. ton cukru wyprodukowanego w Unii poza tzw. kwotami, który miał zostać wyeksportowany poza jej terytorium, zostanie przeznaczone na rynek wewnętrzny. To jednak bardzo mało, bo deficyt na rynku europejskim sięga już 4 mln ton, a w Polsce wynosi 200 - 250 tys. ton. A z tej dodatkowej puli na nasz rynek może, zdaniem ekspertów, trafić ok. 50 tys. ton. Zła sytuacja na rynku cukru w sezonie 2010/2011 zostanie więc dzięki temu jedynie złagodzona. Problem nadal istnieje, szczególnie że zapotrzebowanie na cukier stale rośnie.

Resort rolnictwa zabiega więc także w Brukseli o zwiększenie dla Polski limitu produkcyjnego. Chce, aby wzrósł on o 15 proc. - z 1,4 mln ton do 1,61 mln ton. To w opinii specjalistów spowodowałoby, że nasz kraj byłby samowystarczalny, jeśli chodzi o zaopatrzenie krajowych wytwórców i konsumentów. Tyle że to działanie na krótką metę.



© Portal Spożywczy 2021-06-25 12:35:03