Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Ceny trzody spadają w większości państw UE

W bieżącym - 20 tygodniu br. w wielu państwach członkowskich UE, głównie ze centralnej części Europy, zanotowano spadki cen trzody chlewnej. Największa redukcja notowań w ciągu tygodnia miała miejsce w Niemczech i Belgii - informują analitycy FAMMU/FAPA.

Podaż trzody na rynku niemieckim przewyższa obecnie popyt, sprzedaży nie sprzyjały również warunki pogodowe. Nadzieją na wzrost zapotrzebowania i cen jest zniesienie przez Rosję, Tajwan i Białoruś restrykcji w imporcie niemieckiej wieprzowiny.

Jak podaje FAMMU/FAPA, w tym tygodniu żywiec wieprzowy potaniał również w Holandii (o 7 eurocentów do 1,436 EUR/kg),i Austrii (o 8 eurocentów do 1,407 EUR/kg) i Francji (o 4 eurocenty do 1,599 EUR/kg).

Natomiast ceny wzrosły znacząco w Wielkiej Brytanii (o 4,4 eurocenty do 1,731 EUR/kg) i Irlandii (o 3,8 eurocenty do 1,401 EUR/kg). Brytyjska trzoda jest teraz nawet droższa od hiszpańskiej, która do tej pory przewodziła notowaniom na unijnym rynku. W Hiszpanii w tym tygodniu ceny nie zmieniły się (1,714 EUR/kg), przewidywany jest w najbliższym czasie wzrost cen w tym kraju ze względu na rozpoczynający się sezon urlopowy oraz spadek podaży trzody.



© Portal Spożywczy 2021-09-24 01:16:50