Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Heinz zamknie pięć zakładów produkcyjnych na całym świecie

Władze HJ Heinz zdecydowały o zamknięciu pięciu zakładów produkcyjnych w Europie, Stanach Zjednoczonych i w regionie Pacyfiku. Heinz chce w ten sposób zwiększać efektywność produkcji i wydajność w skali globalnej. Pracę straci od 800 do 1000 osób - informuje just-food.com.

W Europie Heinz zamierza zamknąć dwie fabryki - w tym jeden zakład w Polsce. Na razie nie zdecydowano w którym jeszcze kraju dojdzie do zamknięcia fabryki.

W listopadzie tego roku HJ Heinz Polska zamierza przenieść produkcję dań gotowych z zakładu w Międzychodzie do fabryki w Pudliszkach, gdzie mieści się siedziba firmy.

Zdaniem Adama Dyszyńskiego, prezesa Heinz Polska, krok ten ma pozwolić na poprawę efektywności kosztowej poprzez skupienie działalności produkcyjnej oraz logistyki w jednej lokalizacji. W Międzychodzie produkowane są bowiem tylko dania gotowe oraz koncentrat pomidorowy, podczas gdy ta ostatnia działalność jest realizowana równocześnie w Pudliszkach.

W Europie Heinz planuje stworzyć europejski łańcuch dostaw, firma chce centralnie prowadzić zamówienia, produkcję, logistykę i kontrolę zapasów.



© Portal Spożywczy 2021-09-16 13:47:49