Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Zmalał eksport jagnięciny z Australii

W maju Australijczycy wyeksportowali 14,4 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 3 proc. mniej niż przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.

Pomimo spadku liczby ubojów jagniąt w Australii od początku roku, w pierwszych pięciu miesiącach 2011 roku łączny eksport tego gatunku mięsa z Antypodów wzrósł o 2 proc. do blisko 61 tys. ton.

Jak informują analitycy FAMMU/FAPA, w maju największymi rynkami zbytu na jagnięcinę z Australii były Stany Zjednoczone, kraje Bliskiego Wschodu oraz Japonia i Korea Południowa. Eksport do krajów Unii Europejskiej wzrósł w maju br. aż o 114 proc. do 1,2 tys. ton.



© Portal Spożywczy 2021-09-24 02:34:35