Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

EFSA: jedzenie mięsa sklonowanych zwierząt bezpieczne, ale czy etyczne?

Ludzie mogą bezpiecznie jeść mięso i mleko z klonowanych zwierząt - uznała Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).


Autor: wyborcza.pl
Data: 25-07-2008, 18:12
Pionierka - sklonowana w 1996 r. owca Dolly

Opinia ta nie przesądza jednak czy produkty te zostaną dopuszczone na półki w europejskich sklepach. Agencja zwraca bowiem uwagę, że przy okazji klonowania cierpią zwierzęta. Według jej badań aż 60 proc. świńskich i bydlęcych klonów jest chorych lub wręcz umiera - podaje Wyborcza.pl.

Agencja zajęła się kwestią klonowania na prośbę Komisji Europejskiej. Problem nie jest czysto teoretyczny - w USA wolno już wprowadzać na rynek klonowane produkty i niektóre firmy już nad tym pracują. Nieoficjalnie szacuje się, że już w 2010 roku sektor może być na tyle rozwinięty, że firmy będą chciały eksportować klonowane zwierzęta (lub naturalnie spłodzone potomstwo tych klonów) i produkty tych zwierząt do Europy.



Źródło: Gazeta Wyborcza
© Portal Spożywczy 2021-01-15 15:55:04