Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Eksport wieprzowiny z UE wzrósł o jedną czwartą. Polska wśród liderów

Według Komisji Europejskiej, w I kwartale br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich 752,34 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych - ponad jedną czwartą więcej niż w tym samym okresie 2010 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Na wolumen wywozu złożyło się: 324 tys. ton mrożonego mięsa wieprzowego (wzrost o ok. 30 proc. wobec I kw. 2010 r.), 331,5 tys. ton podrobów, smalcu i tłuszczu (+24 proc.), 41,9 tys. ton kiełbas i przetworów (+20 proc.), 28,8 tys. ton świeżego mięsa (+18 proc.), 17,1 tys. ton żywca (+14 proc.) i 9 tys. ton mięsa solonego, suszonego lub wędzonego (+23 proc.).

Najwięcej wieprzowiny poza UE sprzedały Dania, Niemcy, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Dynamika wysyłek z Polski należała do największych w całej UE. Głównymi odbiorcami unijnej wieprzowiny w omawianym okresie br. były Rosja, do której dostawy wzrosły w ciągu roku o 17 proc. do 202,8 tys. ton, Hongkong (+38 proc. do 127 tys. ton), Korea Płd. (+160 proc. do 68 tys. ton), Japonia (+9 proc. do 65 tys. ton) oraz Chiny (+29 proc. do 55 tys. ton).

Znaczny wzrost eksportu do Korei Płd. jest spowodowany ograniczeniem produkcji w tym kraju na skutek epidemii pryszczycy oraz wprowadzeniem bezcłowego kontyngentu importowego. W pierwszych trzech miesiącach roku wzrosły również znacznie (ponad dwukrotnie) wysyłki unijnej wieprzowiny na Białoruś - do 21,4 tys. ton. Polska wyeksportowała w tym czasie na rynek białoruski ponad 13 tys. ton świeżego i mrożonego mięsa wieprzowego - półtorakrotnie więcej niż w I kwartale 2010 r.

Od stycznia do marca br. państwa unijne zakupiły w krajach trzecich jedynie 9,7 tys. ton mięsa i przetworów wieprzowych - o 30 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze zakupów dominowały podroby (4,5 tys. ton, +12 proc. w ciągu roku), a ich największym dostawcą do UE była Szwajcaria.



© Portal Spożywczy 2021-09-24 01:54:15