Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Zbiory owoców cytrusowych w Izraelu w sezonie 2010/2011 oszacowano na około 588 tys. ton

Wśród tegosezonowych zbiorów będą dominowały grapefruity (38 proc. udział w zbiorach), mandarynki (27 proc.) i pomarańcze (23 proc.) z wynikiem odpowiednio 226 tys. ton, 160 tys. ton oraz 139,0 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.

Ponadto w bieżącym sezonie spodziewany jest wzrost eksportu wszystkich cytrusów łącznie o około 8%, a do przetwórstwa skierowane zostanie o 7% mniej tych owoców. W sezonie 2010/2011 na lokalny rynek do bezpośredniej konsumpcji przeznaczono około 225 tys. ton cytrusów.
Do przetworzenia trafi prawdopodobnie około 170 tys. ton owoców, w tym przede wszystkim będą to grapefruity z wynikiem ponad 107 tys. ton oraz 45 tys. ton pomarańczy i zaledwie niecałe 30 tys. ton mandarynek.

W Izraelu owoce te przetwarzane są głównie w postaci koncentratów soków owocowych, w postaci puree oraz jako owoce plasterkowane, przy czym ponad 70% łącznej produkcji eksportowana jest do państw unijnych. Corocznie z łącznych zbiorów około 30% świeżych owoców kierowane jest na eksport - w sezonie 2010/2011 spodziewany wynik to ponad 193,0 tys. ton.



© Portal Spożywczy 2021-09-25 15:33:31