Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Mięso wołowe powinno dojrzewać w próżni

Wołowina to wyjątkowy i wymagający gatunek mięsa. Opakowanie dla niej powinno być funkcjonalne inaczej niż w przypadku wieprzowiny czy drobiu - mówi Maciej Gierszewski, szef działu sprzedaży Cryovac Food Solutions na Polskę, Czechy i Słowację w firmie Sealed Air.

Opakowanie wołowiny powinno nie tylko zapewniać typowe atrybuty - chronić produkt, gwarantować dłuższy okres trwałości, bezpieczeństwo i higienę, atrakcyjny wygląd czy pionową ekspozycję, lecz także umożliwiać dojrzewanie mięsa w opakowaniu. - Niezależne badania dwóch najbardziej renomowanych instytutów mięsnych w Europie: BAFF - Bundesanstalt für Fleischforschung w Niemczech oraz Institut de l'Elevage we Francji wykazały, że wołowina zapakowana próżniowo i dojrzewająca w workach barierowych, a następnie zapakowana w systemie Cryovac Case-Ready w atmosferze ochronnej MAP, znacznie zyskuje na objętości, jest bardziej krucha i soczysta - podkreśla Gierszewski.

Dodaje, że dalsze badania wykazały, że opakowania detaliczne MAP nie polepszają jakości gotowego mięsa na tyle, by pominąć dojrzewanie w próżni.
Aby uzyskać jak najlepszą jakość wołowiny pakowanej w MAP przeznaczonej do sprzedaży detalicznej, konieczne jest przechowywanie jej w próżni przez co najmniej osiem dni. - Wynika z tego, że połączenie dojrzewania w opakowaniu próżniowym z opakowaniami MAP zapewnia konsumentom wysoką jakość mięsa; wyższą sprzedaż zakładom mięsnym i detalistom - mówi szef działu sprzedaży Cryovac Food Solutions.



© Portal Spożywczy 2021-09-24 05:40:38