Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Wzrasta wartość szarej strefy w Europie

W 2010 r. wartość szarej strefy w Europie wzrosła do około 2,1 bln EUR. Jej rozwojowi sprzyja spowolnienie ekonomiczne - informuje HRNews.

Profesor Friedrich Schneider z Uniwersytetu Johannesa Keplera w Linzu wspólnie z wiodącą globalną firmą konsultingową A.T. Kearney przygotował raport po hasłem „Szara strefa gospodarki europejskiej 2010. Jak systemy płatnicze mogą pomóc w zwalczaniu szarej strefy", w którym koncentruje się na dwunastu wybranych krajach europejskich, w tym na Polsce.

Wartość szarej strefy oceniano w 2010 r. na ok. 2,1 bln EUR. Najwięcej szarej strefy jest w państwach Europy Środkowej i Wschodniej oraz Europy Południowej, gdzie wartość gospodarki ukrytej przed fiskusem sięga 27-42% PKB (w Polsce jest to 26,1%). Najmniejszy problem z działalnością nierejestrowaną mają kraje o tradycyjnie przejrzystych gospodarkach, gdzie przeważają płatności elektroniczne. W Szwajcarii szara strefa stanowi tylko 8% PKB, w Austrii 9%, a w Wielkiej Brytanii 11%.

Według prof. Schneidera, jednym z najważniejszych czynników sprzyjających szarej strefie, jest gotówka (ze względu na łatwość jej użycia i trudność śledzenia transakcji opłacanych tą drogą). Jedną ze sprawdzonych metod ograniczających szarą strefę są płatności elektroniczne, które dokumentują transakcje i utrudniają prowadzenie działalności poza fiskusem - podaje HRNews.



© Portal Spożywczy 2021-10-25 07:20:52