Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Spadek produkcji jagnięciny w Australii

W sezonie 2010/2011 (od lipca do końca czerwca następnego roku) produkcja jagnięciny w Australii obniżyła się o 5 proc. do 391,3 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.

Spadek ten mógł być większy gdyby nie wzrost średniej wagi ubijanych zwierząt (o 3 proc. do 21,9 kg/sztukę), tym bardziej, że liczba ubojów jagniąt zmniejszyła się o 8 proc. do 17,9 mln sztuk.

Jak podaje FAMMU/FAPA, w tym samym okresie produkcja mięsa wołowego oraz cielęcego w Australii zwiększyła się o 1 proc. do 2,13 mln ton, pomimo 1 proc. (o 92 tys. sztuk) spadku ubojów dorosłego bydła. Na wzrost produkcji wpłynęła większa waga ubijanych zwierząt (o 3 proc. do 284 kg/sztukę).



© Portal Spożywczy 2021-10-25 06:44:18