Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Prezes ZM Smak - Górno: Wzrost cen surowca obniżył rentowność zakładu o 50 proc.

Rok 2011 był bardzo trudny dla przetwórstwa mięsnego - ocenia Mieczysław Miazga, prezes zarządu Zakładu Mięsnego Smak - Górno. Jak mówi, wzrost cen surowców spowodował, że rentowność zakładu zmniejszyła się o 50 proc. w porównaniu z rokiem 2010 - informuje serwis radiovia.com.

Jak ocenia Mieczysław Miazga, przyczyniły się do tego podwyżki cen żywca (ok. 6 zł za kg), przypraw (np. ceny pieprzu wzrosły dwukrotnie) i innych surowców niezbędnych do produkcji, jak też podwyżki cen energii, węgla, paliwa.

Dodaje, że dla samego zakładu Smak - Górno, rok 2011 był rokiem jubileuszowym. Firma obchodziła 20-lecie istnienia. Ostatnie 12 miesięcy upłynęły temu przedsiębiorstwu pod znakiem modernizacji i rozbudowy zakładu - czytamy w radiovia.com.



© Portal Spożywczy 2021-06-23 20:07:58