Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Amerykanie bliscy pobicia w eksporcie wołowiny

Listopad 2011 był kolejnym miesiącem, w którym Stany Zjednoczone zwiększyły eksport mięsa wołowego - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 01-02-2012, 13:49

Wartość wyeksportowanej wołowiny wyniosła 456,2 mln USD (wzrost o 17,1 proc.), natomiast wielkość handlu ukształtowała się na poziomie 105,3 tys. ton (wzrost o 3,9 proc.).

W pierwszych jedenastu miesiącach USA wyeksportowały łącznie 1 mln 179 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 22 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość wyeksportowanego mięsa zwiększyła się o 35 proc. do 4 mld 944 mln USD.

W omawianym okresie największym odbiorcą amerykańskiej wołowiny był Meksyk (około 235 tys. ton, wzrost o 5 proc.) oraz Kanada (ponad 174 tys. ton, wzrost o 27 proc.).

Eksport do krajów Bliskiego Wschodu zwiększył się o 33 proc. do ponad 159 tys. ton, natomiast do Korei Południowej oraz Japonii wzrósł odpowiednio o 38 proc. do 139,7 tys. ton oraz o 29 proc. do 148,2 tys. ton.

© Portal Spożywczy 2021-03-06 06:19:03