Kolejny dobry rok dla browarów restauracyjnych oraz regionalnych
Zapowiada się kolejny udany rok dla piw z małych wytwórni. Tych restauracyjnych w najbliższych miesiącach może być w Polsce już niemal 40 - pisze "Rzeczpospolita".
Autor: Rzeczpospolita
Data: 26-03-2012, 08:08

Jerzy Becz, prezes spółki QLT Restaurant & Bar prowadzącej sieć sześciu lokali Bierhalle zapowiedział otwarcie co najmniej pięciu kolejnych. Pierwsza z planowanych piwiarni ma powstać jeszcze w tym roku w Warszawie. Do 2014 r. Bierhalle pojawi się także w Poznaniu i Gdańsku. W ubiegłym roku sprzedaż piw w części restauracji Bierhalle rosła w tempie dwucyfrowym. Ich właściciel spodziewa się, że w tym roku będzie podobnie - pisze "Rz".
Z mody na restauracyjne piwa - obecnie warzy je w Polsce niemal 30 lokali - korzysta nie tylko Bierhalle. Firma Minibrowary.pl, która zajmuje się otwieraniem i wyposażaniem browarów restauracyjnych, ma sześć rozpoczętych inwestycji.
Wszystko wskazuje na to, że 2012 r. będzie kolejnym udanym rokiem także dla browarów regionalnych, których udział w całym rynku zdominowanym przez koncerny wynosi 5 - 6 proc. W 2011 r. ich łączna sprzedaż zwiększyła się o niemal jedną dziesiątą, podczas gdy średni popyt na piwo poszedł w górę o ok. 5 proc. - czytamy w "Rz".