Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

PE zatwierdził nowe przepisy dot. cukru w sokach

Po wieloletnich konsultacjach, Parlament Europejski zatwierdził zmiany do obowiązującej Dyrektywy Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do soków i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 26-03-2012, 10:45

Do najważniejszych wprowadzonych w Dyrektywie zmian należą:

- zakaz dodawania cukrów do soków owocowych, oczywiście po okresie 18 miesięcy nie będzie już to w ogóle możliwe jednak w okresie przejściowym firmy produkujące soki będą informować konsumentów za pomocą specjalnych oznaczeń, iż po okresie owych 18 miesięcy niemożliwym będzie dopuszczenie do obrotu soku zawierającego dodatek cukru;

- wprowadzenie informowania konsumentów na opakowaniu soków, że wszystkie soki owocowe nie zawierają dodatku cukru. Wprowadzenie zakazu dodatku cukru do soków uniemożliwia dalsze stosowanie oświadczenia "zawierający dodatek cukru", zgodnie z Rozporządzeniem 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności;

- objęcie wymaganiami dyrektywy również soku i nektaru pomidorowego, tym samym pomidory dołączyły do obecnych już na liście jabłek, moreli, bananów, czarnej porzeczki, winogron, grapefruitów, guawy, cytryn, mango, pomarańczy, marakuji, brzoskwiń, gruszek, ananasów, malin, wiśni, truskawek oraz mandarynek;

- wprowadzenie zapisu o braku obligatoryjności dodatku aromatu. Jest to zapis, który dostosował możliwości technologiczne do przepisów;

- w przypadku soku z jednego, konkretnego owocu musi on być dokładnie określony i wymieniony jaki jest to owoc, natomiast w przypadku gdy sok składa się z więcej niż trzech owoców wówczas nazwa określana jest jako sok z kilku owoców.

© Portal Spożywczy 2021-03-02 00:19:13