Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Branża mięsna nagrodziła produkty z Biedronki

Boczek rolowany i boczek wędzony, produkowane dla sieci Biedronka, zostały nagrodzone w VI edycji Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursów Wędliniarskich „Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja", które odbyły się 9 marca br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.


Autor: pr
Data: 02-04-2012, 20:23

Boczek rolowany został laureatem II miejsca w kategorii „wędzonka parzona". Wśród „wędzonek surowych" wyróżnienie zdobył boczek wędzony z Biedronki, a wśród kiełbas - biała, która otrzymała wyróżnienie w kategorii kiełbas świątecznych białych.

Uroczyste ogłoszenie listy nagrodzonych produktów konkursu „Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja" odbyło się 23 marca br. w Poznaniu w trakcie IV Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy.

W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło około 30 producentów, którzy zgłosili do rywalizacji m.in. szynki i wędzonki parzone oraz surowe, kiełbasy świąteczne, a także wędzonki i kiełbasy drobiowe. Wyroby oceniane były w 10 kategoriach. Komisji Konkursowej przewodniczył prof. dr. hab. Włodzimierz Dolaty.

Ogólnopolskie Wielkanocne Konkursy Wędliniarskie „Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja" mają na celu promocję tradycyjnej polskiej żywności i jej walorów smakowych oraz wyłonienie najlepszych wytwórców, produkujących wyroby z przestrzeganiem najwyższych zasad technologii produktów tradycyjnych. Pomysłodawcami inicjatywy są: Polska Federacja Branży Mięsnej i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Związek Rzemiosła Polskiego oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Przedsięwzięciu patronuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz marszałkowie poszczególnych regionów.

© Portal Spożywczy 2021-03-03 02:34:40