Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Około 20 proc. upraw rzepaku wymaga przesiania

Sparks szacuje, że w skali kraju koniecznym może być przesianie ok. 170 tys. ha - około 20 proc. areału obsianego rzepakiem jesienią - podaje Bank Gospodarki Żywnościowej.

Jak podaje Sparks, powołując się m.in. na szacunki ośrodków doradztwa rolniczego, łącznie w siedmiu województwach: północno-zachodniej, zachodniej i centralnej Polski (lubuskie, wielkopolskie, dolnośląskie, łódzkie, kujawsko-pomorskie, pomorskie, zachodniopomorskie) areał zasiewów rzepaku ozimego kwalifikujący się do likwidacji wskutek strat mrozowych oceniany jest około 160 tys. ha. Stanowi to 27 proc. zasiewów - informuje BGŻ.

W skali kraju straty są oceniane na poziomie 20 proc.

Więcej na:

www.farmer.pl



© Portal Spożywczy 2022-08-18 12:56:50