Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Spadł eksport owoców i warzyw we Włoszech

Jak wynika z najnowszych danych Fruitimprese, w miesiącu styczniu bieżącego roku o 0,9 proc. spadł w ujęciu ilościowym eksport owoców i warzyw we Włoszech wobec analogicznego miesiąca roku 2011, a wolumen importu tych produktów był również niższy odpowiednio o 7,7 proc. - podaje FAMMU/FAPA.

W przypadku włoskiego handlu zagranicznego owocami i warzywami największy wzrost wolumenu odnotował w styczniu 2012 roku import owoców cytrusowych oraz owoców świeżych - odpowiednio o ponad 48 proc. oraz 11 proc. Największy spadek w okresie pierwszego miesiąca bieżącego roku odnotowano przypadku eksportu owoców tropikalnych oraz owoców cytrusowych.

Największe ilości wyeksportowane z Włoch w okresie stycznia br., stanowiły świeże owoce - ponad 168,0 tys. ton oraz warzywa świeże - ponad 98,0 tys. ton. Natomiast w imporcie dominowały warzywa świeże z wynikiem niecałych 121,0 tys. ton oraz owoce tropikalne - ponad 59,0 tys. ton.



© Portal Spożywczy 2021-09-17 00:16:36