Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Dyrektor firmy Dakstar: Nowoczesne maszyny mogą obniżyć znacznie czynnika ludzkiego

Rosnąca efektywność urządzeń ma szansę obniżyć ceny produktów spożywczych oferowanych przez dużych producentów, dzięki obniżeniu kosztów produkcji i zwiększeniu jej wydajności. Wzrost efektywności może mieć też wpływ na obniżenie znaczenia czynnika ludzkiego i zwiększenie specjalizacji produkcji - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Rafał Redzimski, dyrektor marketingu w firmie Dakstar.

Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat efektywność energetyczna maszyn i linii produkcyjnych w Polsce znacznie wzrosła. - Większość zakładów produkujących żywność wymieniła o wiele mniej wydajne, wyeksploatowane i przestarzałe urządzenia na nowoczesne - zauważa Redzimski. Jako przykład wskazuje komory wędzarnicze Dakstar: - W porównaniu ze starszymi urządzeniami, pozwalają zmniejszyć ubytki wagowe nawet o kilkanaście proc. W zależności od wielkości komory i natężenia produkcji takie urządzenie pozwala zaoszczędzić w skali roku nawet kilkaset tysięcy złotych, dzięki większej wydajności, mniejszym ubytkom i oszczędności energii, oraz znacznie zwiększyć produkcję z tej samej ilości surowca - podkreśla nasz rozmówca.

Zakupy nowoczesnych urządzeń, wysoce wydajnych, są wymuszone przez sytuację na rynku spożywczym, gdzie znaczna część klientów poszukuje tańszych produktów. - W porównaniu z Europą Zachodnią efektywność w Polsce jest jeszcze sporo niższa. W naszym kraju duże znaczenie ma ciągle czynnik ludzki, wiele prac głównie pomocniczych, wykonywanych jest ręcznie, co skutkuje wyższymi kosztami, dłuższym czasem trwania czynności oraz większym zużyciem energii - ocenia Rafał Redzimski. - Zauważamy jednak, że takie urządzenia z oferty Dakstar jak myjki wózków wędzarniczych, myjki kijów wędzarniczych zyskują popularność w ostatnich latach. Klienci zauważają, że pozwolą im one ograniczyć wpływ czynnika ludzkiego, skrócić czas oraz zmniejszyć zużycie energii - dodaje.

Zwraca uwagę, że z jednej strony producenci widzą konieczność inwestowania w nowoczesne, wysoce efektywne urządzenia w celu obniżenia kosztów produkcji i cen swoich wyrobów, z drugiej zaś strony, boją się inwestycji w trudnym i niepewnym okresie kryzysu. - Warto zainteresować się dostępnymi sposobami finansowania, takimi jak leasing. Nowoczesne urządzenia pozwalają na tyle ograniczyć koszty produkcji, że pokryją opłaty leasingowe, spłacą się w niedługim czasie i będą zarabiać na swojego właściciela - mówi Redzimski.

- Z obliczeń dla komór wędzarniczych Dakstar, obniżenie ubytków wagowych o tylko 1 proc., zazwyczaj jest to około 7 proc., pozwala spłacić wartość komory już w ciągu 12 miesięcy, w zależności od produkowanego asortymentu i intensywności produkcji. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę oszczędności w zużyciu energii w stosunku do starszych, mniej wydajnych urządzeń. Jeśli klienci to przeanalizują i zrozumieją, efektywność powinna jeszcze bardziej wzrosnąć - prognozuje.



© Portal Spożywczy 2021-09-16 13:36:27