Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Olejek ze skórek pomarańczy sprzymierzeńcem w ochronie środowiska

Japońscy technolodzy odkryli nowe zastosowanie olejku pomarańczowego, uzyskiwanego ze skórek tego popularnego cytrusa. Okazało się, że olejek wykorzystywany zazwyczaj w kosmetyce, czy też do celów kulinarnych, może być doskonałym składnikiem... opon.

Nieocenione właściwości olejku pomarańczowego odkryto w laboratoriach koncernu Yokohama Rubber & Co. podczas prac nad nową technologią opon bardziej przyjaznych dla środowiska, a zarazem gwarantujących bezpieczeństwo kierowcom. Japońscy inżynierowie dowiedli, że molekuły olejku pomarańczowego posiadają podobną strukturę do molekuł kauczuku naturalnego wykorzystywanego do produkcji opon, co sprawia, że oba te składniki doskonale się ze sobą łączą tworząc oponę o ponadprzeciętnej przyczepności.

Jak się okazało, olejek ze skórek pomarańczy sprawia, że opony są bardziej miękkie, co pozwala zwiększyć ich powierzchnię styku z jezdnią.



© Portal Spożywczy 2022-01-20 02:52:37