Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Światowa produkcja rzepaku w sezonie 2012/13 zapowiada się na rekordowym poziomie

Ostatnie szacunki produkcji rzepaku w br. w Unii mówią o produkcji na poziomie około 19 mln ton wobec 19,2 mln ton przed rokiem. Przeszacowanie w górę o 200 tys. ton nastąpiło dzięki wzrostowi plonów w rejonie Morza Bałtyckiego w tym w północnych Niemczech, które bardzo skorzystały wiosną br. z dostatecznej wilgoci gleb - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 19-09-2012, 14:49
Przerób rzepaku w UE w okresie lipiec 2012/czerwiec 2013 prawdopodobnie będzie na poziomie najmniejszym o od 4 lat

Z drugiej strony w Wielkiej Brytanii rzepak ucierpiał z powodu deszczy, jednak szacunki mówią o wysokich zbiorach na poziomie 2,55 mln ton, czyli dalej oznacza to drugi najwyższy poziom zbiorów o wielu lat. Niewykluczone, że i na Ukrainie zbiory będą na poziomie 1,2 mln ton, więc 150 tys. ton większe niż wcześniej zakładano wobec 1,39 mln ton w 2011 roku. Tymczasem w Australii niedobór deszczu może zredukować zbiory o około 250 tys. ton do 3,1 mln ton wobec 3,15 mln ton rok wcześniej.

W Kanadzie dalej oczekiwane są rekordowe zbiory Canoli na poziomie 16,2 mln ton (dzięki rekordowym zasiewom oraz sprzyjającej aurze) wobec 14,7 mln ton rok wcześniej.

Światowa produkcja rzepaku w sezonie 2012/13 zapowiada się na rekordowym poziomie około 63 mln ton wobec 60 mln ton sezon wcześniej (+5%). Jednak wzrost przerobu prognozowany jest na tylko 1 mln ton na skutek uzupełniania zapasów, które w poprzednim sezonie były na niskim poziomie. W UE przerób w okresie lipiec 2012/czerwiec 2013 prawdopodobnie będzie na poziomie 21,4 mln ton tj. najmniejszym o od 4 lat.

© Portal Spożywczy 2021-01-21 05:58:09