Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Pięć produktów nagrodzonych w konkursie "Polski Smak 2012"

Pięćdziesiąt spośród prezentowanych produktów tradycyjnych i ekologicznych zostało zgłoszonych przez 28 producentów do rywalizacji w konkursie na najlepszy produkt „Polski Smak 2012" podczas tegorocznej VIII Wystawy Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Polskie Smaki.

Oceniało je jury pod przewodnictwem znanej restauratorki Magdy Gessler, z udziałem: prof. Mirosława Słowińskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prof. Zygmunta Zandera z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Dariusza Goszczyńskiego - z w Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krzysztofa Przybyła - prezesa Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska".

Jury wybrało pięć produktów: kiełbasę suchą drobiową pieczoną - wyrabianą przez Zakład Mięsny Smak-Górno z Górna; oblaty śląskie, czyli okrągłe wafle o różnych smakach - wytwarzane przez spółkę Visa Bell z Pszczyny; twaróg tłusty w pergaminie - produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Garwolinie; masło ze Strzałkowa - wytwarzane przez Spółdzielnię Mleczarską Udziałowców w Strzałkowie i mazurski miód akacjowy - produkowany przez pasiekę Pucer w Barcianach. Wymienione produkty otrzymały statuetki „Polski Smak 2012" i nominację do godła promocyjnego „Teraz Polska".

Ponadto jury zwróciło szczególną uwagę na dwa produkty. Wyróżnienie otrzymały pierogi złociste ze śliwką suską w śliwowicy łąckiej i miodzie - wyrabiane przez FPHU Jantop Jan Topór-Orawiec z Kościeliska, a nagrodę specjalną - „Kolację z Magdą Gessler" - zdobył właściciel Zakładu Mięsnego „Jasiołka" z Dukli za zagrychę rzeszowską.



© Portal Spożywczy 2022-01-22 12:20:19