Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Rośnie eksport wołowiny z Urugwaju

W pierwszych dziewięciu miesiącach Urugwaj wyeksportował 188,1 tys. ton mięsa wołowego, czyli o 13 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2011 r. - mówi FAMMU/FAPA na podst.: Meat and Livestock Australia.

Więcej wołowiny trafiło do Chile (o 82 proc. do 14,1 tys. ton), Izraela (o 66 proc. do około 22 tys. ton), Stanów Zjednoczonych (o 37 proc. do około 18 tys. ton) oraz do Chin (o 35 proc. do 10,5 tys. ton).

W omawianym okresie Rosja pozostała największym odbiorcą wołowiny z Urugwaju, jednakże eksport w tym kierunku obniżył się o 5 proc. do 55,4 tys. ton.



© Portal Spożywczy 2022-01-18 11:25:06