Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Znaczący wzrost produkcji orzechów laskowych w Turcji

W bieżącym roku w Turcji spodziewany jest bardzo znaczny w porównaniu do niekorzystnych zbiorów sprzed roku wzrost produkcji orzechów laskowych. Wstępnie oszacowano wielkość tegorocznych zbiorów na 710 tys. ton wobec zaledwie 430 tys. ton przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.

Przypomnijmy, iż to właśnie Turcja jest w czołówce światowej produkcji tych orzechów, a coroczny wolumen zbiorów stanowi około 70 proc. globalnej produkcji. Coroczny poziom konsumpcji orzechów laskowych w Turcji ściśle uzależniony jest od po pierwsze wielkość zbiorów danym roku oraz od cen tych produktywna lokalnym rynku. Ostatnie dwa lata to okres mniejszego spożycia na krajowym rynku spowodowanego głównie zwiększonym eksportem orzechów laskowych - w minionym, 2011 roku konsumpcja zamknęła się wielkością 282 tys. ton, a na rok bieżący przewidywana jest na poziomie jeszcze niższym - około 261 tys. ton. W minionym roku, z uwagi na niekorzystne zbiory spadkowi uległ również eksport, który wyniósł dokładnie 400 tys. ton orzechów, w bieżącym roku spodziewany jest około 25 proc. wzrost do wolumenu 500 tys. ton.

Największe ilości tureckich orzechów laskowych corocznie eksportowane są do państw Unii Europejskiej, w tym głównymi importerami pozostają Włosi, Niemcy oraz Francuzi - a sprowadzane na teren Unii orzechy kierowane są głównie do przetwórstwa - do produkcji wszelkiego rodzaju słodyczy. W przypadku tureckiego importu tych orzechów jest on śladowy - w minionym roku wyniósł 2 tys. ton, a na bieżący rok przewidywane jest jedynie 1 tys. ton.



© Portal Spożywczy 2022-01-18 11:52:41