Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Upadające firmy mięsne na Węgrzech mogą mieć niekorzystny wpływ na polski eksport trzody chlewnej

Węgierski sektor przetwórstwa mięsnego ma spore problemy. Okazuje się, że nie jest to obojętne dla polskich eksporterów i utrzymania dotychczasowego poziomu eksportu żywych świń z Polski na Węgry.

Analitycy BGŻ ostrzegają, że upadające firmy z sektora przetwórstwa mięsnego na Węgrzech mogą mieć niekorzystny wpływ na polski eksport trzody chlewnej.

Według danych Eurostatu w pierwszych dziewięciu miesiącach z Polski wyeksportowano na Węgry 8,2 tys. ton trzody chlewnej żywej, o wartości 9,5 mln euro. Stanowiło to 2/3 polskiego eksportu tego produktu.

- Eksport na ten rynek ma tendencję wzrostową i w ciągu roku wzrósł o 15 proc. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku mięsa wieprzowego, gdzie 14 proc. polskiego eksportu jest kierowane na Węgry. W wypadku pogorszenia się sytuacji dla branży przetwórstwa mięsa w tym kraju, utrzymanie dotychczasowego poziomu eksportu może być zagrożone - oceniają w swoim raporcie analitycy Banku BGŻ.



© Portal Spożywczy 2022-08-18 11:57:51