666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

EFSA proponuje ostrzejsze wytyczne w ocenie ryzyka pestycydów dla pszczół

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował wytyczne dotyczące oceny potencjalnego ryzyka dla pszczół miodnych, trzmieli oraz pszczół samotnic ze strony stosowania pestycydów. Poprzedni system oceny dla pszczół miodnych nie uwzględniał w pełni ryzyka ze strony chronicznego lub powtarzalnego narażenia na pestycydy, ani potencjalnego ryzyka dla larw - informuje FAMMU/FAPA


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 17-07-2013, 19:40

Nowe wytyczne uzupełniają tę lukę, także biorą pod uwagę ryzyko dla trzmieli i pszczół samotnic. Proponują również nową metodę oceny, czy potencjalne szkody dla pszczół ze strony stosowania produktów ochrony roślin są możliwe do przyjęcia.

Wytyczne EFSA pojawiły się tuż przed rozmowami na szczeblu unijnym w sprawie ewentualnego wprowadzenia zakazu stosowania czwartego pestycydu - fipronilu. W maju br. EFSA orzekł, że fipronil stanowi wysokie ryzyko dla pszczół, gdy jest stosowany w zaprawie nasion kukurydzy. Organizacje „zielonych" zaapelowały o wprowadzenie zakazu stosowania tego produktu.

Przypomnijmy, że w maju 2013 r. Komisja Europejska wprowadziła tymczasowe ograniczenia stosowania w rolnictwie trzech pestycydów z grupy neonikotynoidów - klotianidyny, imidakloprydu oraz tiametoksamu. Produkty te, wykorzystywane powszechnie w ochronie roślin prawnych, EFSA zidentyfikował jako najbardziej szkodliwe dla pszczół miodnych. Ograniczenia ejdą w życie w UE z dniem 1 grudnia 2013 r.

Przeczytaj także:

KE nakazuje ograniczenie stosowanie pestycydów aby chronić pszczoły

 

© Portal Spożywczy 2020-04-01 03:32:44