Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Polacy jedzą coraz mniej chleba

Polacy nie chcą jeść chleba. Według oficjalnych statystyk w 1993 roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjadał 96,7 kg pieczywa w ciągu roku, ostatnie lata to już niewiele ponad 50 kg, czyli o połowę mniej - informuje Polskie Radio.


Autor: Polskie Radio
Data: 24-11-2013, 12:54
(fot. PTWP)

GUS podaje, że produkcja pieczywa świeżego w ciągu ostatnich pięciu lat utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie 1 miliona 680 - 1 miliona 650 tysięcy ton.

Jak informuje Polskie Radio, w 2011 roku zanotowano spadek produkcji o 4,4 proc., jedank już w 2012 r. nastąpił wzrost do poziomu właśnie 1 miliona 650 tysięcy ton. Warto zaznaczyć, że dane te dotyczą jedynie dużych i średnich zakładów, zatrudniających powyżej 10 osób.

Prof. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wzraca na łamach strony internetowej Polskiego Radia uwagę, że jest cała rzesza drobnych, lokalnych zakładów rzemieślniczych produkujących pieczywo. Chleb wypiekany jest też w gospodarstwach agroturystycznych, gastronomii, coraz częściej również pieczemy go sami w domu.

Polskie Radio przypomina, że jest jeszcze piekarnicza szara strefa. Jaka jest więc rzeczywista produkcja pieczywa w Polsce? Tego nie wiadomo.

© Portal Spożywczy 2020-05-29 22:53:21