Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Instytut Polskie Pieczywo: Wartość rynku pieczywa nie zmieniła się

Spożycie pieczywa na osobę w roku 2013 obniżyło się lekko, o 5,7 proc. licząc rok do roku - szacuje Instytut Polskie Pieczywo. Wartość tego rynku pozostała jednak na podobnym poziomie co w ubiegłym roku, ze względu na inflacyjny wzrost cen.


Autor: portalspozywczy.pl, PB
Data: 10-12-2013, 10:34

Według prognoz Instytutu Polskie Pieczywo, w 2013 roku przeciętny Polak zje łącznie 49,5 kg pieczywa, wobec 52,5 kg w roku 2012. Spożycie pieczywa systematycznie spada, w poprzednich latach kształtowało się następująco: 2002 roku 75,8 kg/os, 2005 rok 70,8 kg/os, 2010 rok 56,04 kg/os.

- Szacujemy, że wartość rynku pieczywa (chlebów, galanterii piekarniczej) w cenach detalicznych (w sklepach, dla konsumentów) to około 10,1 mld złotych. Nominalne wartość rynku jest zbliżona w porównaniu z poprzednimi okresami z uwagi na inflacyjny wzrost cen, który kompensuje tendencję spadku spożycia na osobę - mówi Grzegorz Nowakowski, dyrektor zarządu Instytutu Polskie Pieczywo.

Najpopularniejsze jest pieczywo mieszane (pszenno-żytnie). Spożycie pieczywa żytniego pozostaje na zbliżonym poziomie do poprzednich lat. - Zauważalny jest wzrost spożycia pieczywa pochodzącego z głębokiego mrożenia. Niestety, właściwie powinno być ono zaliczane do kategorii „wyrobów chlebopodobnych", z uwagi na coraz większy udział w sprzedaży sklepów wielkopowierzchniowych, gdzie jest ono dostępne - mówi Grzegorz Nowakowski.

© Portal Spożywczy 2020-06-03 23:38:42