Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Rośliny z kwasami omega-3 zastąpią ryby?

W Wielkiej Brytanii rozpoczęto zakładanie pierwszej uprawy "rybnych" roślin GMO. Dzięki nowym genom będą one bogate w korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Formalności w zasadzie już zostały załatwione, wniosek do departamentu środowiska, żywności i rolnictwa złożony, pozostaje czekać. Nikt raczej jednak nie spodziewa się odmowy - projekt naukowców z instytutu badań rolnictwa Rothamsted Research z Harpenden od początku miał poparcie brytyjskich władz i był przez nie finansowany - informuje Wyborcza.biz.

Najprawdopodobniej więc w ciągu najbliższych trzech miesięcy na polach hrabstwa Hertfordshire zasiane zostaną pierwsze ziarna zmodyfikowanego genetycznie lnicznika siewnego (Camelina sativa ). Będzie on produkował nienasycone kwasy omega-3 zwykle znajdujące się w tłuszczu i mięsie ryb morskich.

Naukowcy liczą na to, że dzięki ich odkryciu uda się zmniejszyć liczbę odławianych ryb morskich i sprawić, że przemysł rybny stanie się bardziej przyjazny dla środowiska - czytamy w Wyborcza.biz.



© Portal Spożywczy 2021-12-09 13:56:35