Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Znaleziono 10 ton wieprzowiny z Irlandii

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski poinformował, że znaleziono kolejne 10 ton wieprzowiny pochodzącej z Irlandii. Mięso trafiło do Polski poprzez duńską firmę, ale towar nie przebywał na terytorium Danii - podaje Gazeta.pl .

W sumie pośrednik ten sprowadził do naszego kraju ponad 30 ton towaru podejrzanego o skażenie dioksynami. Ponad 20 ton mięsa zabezpieczono już w województwie śląskim. Służby weterynaryjne starają się obecnie ustalić, co się stało z pozostałymi 9-ma tonami, które dotarły do województwa łódzkiego. Krzysztof Jażdżewski powiedział także, że zakończyły się kontrole importerów, którzy sprowadzali wieprzowinę w okresie od września do początku grudnia. W sumie do Polski z Irlandii trafiło 698 ton surowego mięsa sprowadzonego przez 4 importerów.



© Portal Spożywczy 2021-06-12 23:30:14