Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Prezes Lacpolu: Sytuacja w mleczarstwie może się jeszcze pogorszyć

- Na światowych rynka przewidywany jest wzrost cen produktów mleczarskich. Jednak według mnie jest on niedoszacowany i będzie wyższy od przewidywanego, co spowoduje znaczne pogorszenie sytuacji w mleczarstwie - mówił podczas I Forum Rynku Spożywczego Kazimierz Łoś, prezes Lacpolu.

- Aby polskie mleczarstwo było konkurencyjne na europejskich i światowych rynkach, aby mogło się dalej rozwijać, trzeba niwelować koszty. Do tego potrzebne są jednak środki i dobra polityka Państwa. Tymczasem nadal jest prowadzona polityka antykonsolidacyjna - mówił Kazimierz Łoś.

Prezes Lacpolu podkreślał, że gdy uda się zmniejszyć koszty produkcji, to polskie mleczarstwo może swobodnie konkurować na każdym rynku, bowiem polskie produkty nie ustępują innym jakością.

Lacpol stanowi grupę kapitałową, której głównym profilem działalności jest produkcja oraz sprzedaż wyrobów mleczarskich na rynki całego świata. Kazimierz Łoś przyznał, że połowa produkcji jego firmy jest sprzedawana za granicę.

W ramach Grupy, którą tworzą zakłady obejmujące swoim zasięgiem całą Polskę, działa: 9 zakładów produkcyjnych i usługowych, chłodnia składowa, dwie hurtownie artykułów mleczarskich oraz hotel w Krynicy Zdroju.



© Portal Spożywczy 2021-06-20 23:03:18