Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Wykryto dioksyny u irlandzkiego bydła

Władze irlandzkie poinformowały o wykryciu dioksyn u bydła na trzech z 11 skontrolowanych farmach. Poziom stwierdzonych dioksyn u bydła był od dwóch do trzech razy większy od dopuszczalnego.Jeszcze większy poziom dioksyn stwierdzono u świń - przekroczył 200 razy dopuszczalne normy - podaje FAMMU/FAPA.

Komisja Europejska twierdzi, że nie istnieje bezpośrednie zagrożenie dla ludzi ze strony irlandzkiej wołowiny. Władze Irlandii nie zgłosiły potrzeby wycofania z rynku żadnej partii mięsa wolowego. Dotychczas Irlandczycy nakazali wycofać ze sklepów, restauracji i zakładów przetwórczych całą wieprzowinę, która trafiła tam po 1 września br.

Działania te podjęto po tym, jak Francja, Holandia oraz Belgia poinformowały Irlandię o znalezieniu dioksyn w mięsie pochodzącym z „Zielonej Wyspy". Źródłem dioksyn okazała się pasza, która trafiła do 48 farm w Irlandii oraz 9 farm w Irlandii Północnej.



© Portal Spożywczy 2021-06-18 04:53:49