Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Czas wyzwań dla sektora żywnościowego

  • Autor: Piotr Grauer, wicedyrektor w firmie doradczej KPMG
  • Data: 19-12-2012, 10:07
Przemysł spożywczy wytwarza około jednej czwartej wartości sprzedaży całego przemysłu w Polsce, co stanowi jeden z największych udziałów w przemyśle wśród krajów Unii Europejskiej.
Czas wyzwań dla sektora żywnościowego

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W branży spożywczej zatrudnionych jest około 400 tys. osób, czyli najwięcej wśród krajów unijnych, po Niemczech.

Dodatkowo, polskie przetwórstwo spożywcze odpowiada za 10 proc. obrotów w handlu zagranicznym naszego kraju, a niemal jedna czwarta produkcji rolno-spożywczej jest eksportowana.

Na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat polska branża spożywcza przeszła ogromne przeobrażenia. W latach 90. ubiegłego wieku była ona jednym z tych sektorów gospodarki polskiej, który najszybciej odrodził się po kryzysie transformacji ustrojowej. Świadczy o tym choćby fakt, iż już w 1996 roku wartość produkcji przemysłu spożywczego po raz pierwszy przekroczyła rekordowy poziom z 1988 roku. W kolejnych latach dokonywał się dalszy postęp techniczny, technologiczny i organizacyjny, a wraz z nim - rosły w siłę firmy działające na tym rynku.

Dalsza część artykułu (81%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!