Efektywność daje przewagę
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 18-10-2013, 14:36

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Duże firmy spożywcze są żywotnie zainteresowane efektywnością pracy linii produkcyjnych - im wydajniejsza i nowocześniejsza linia, tym droższa.
Jednocześnie jej efektywność ma istotny wpływ na tzw. pay back time, tj. okres spłaty inwestycji. Jest to jeden z istotnych elementów współczesnych negocjacji handlowych przy zakupie linii. Ekektywność pracy pojedynczych linii waha się obecnie w granicach 92 proc. do 95 proc., a efektywność pojedynczych urządzeń dochodzi do 98 proc. Oczywiście nie należy tego mylić z efektywnością wykorzystania linii, tj. czasem, kiedy linia ma pracować, a kiedy nie.
Przede wszystkim mierzyć
Jeśli chcemy coś poprawić, w tym wypadku zwiększyć efektywność produkcji i wykorzystania linii technologicznych, trzeba wiedzieć, co można ulepszyć. Japońskie powiedzenie mówi "jak nie zmierzysz, to nic nie poprawisz". Z mierzenia biorą się wszystkie inne parametry, tj. planowanie produkcji w celu zachowania jak najdłuższych cykli produkcyjnych, planowanie szkoleń personelu, nowoczesnego parku maszyn itd.
komentarze (0)