Folwark - starannie dobrany smak od blisko 25 lat
Marka Folwark® powstała w 1991 r. jako niewielka wytwórnia sosów, w rodzinnej firmie Włodzimierza i Anny Kotaniec. Początkowo, zatrudniając kilka osób, zajmowała się jedynie produkcją majonezu. Podczas swojej prawie 25-letniej działalności, portfolio marki Folwark® wzbogaciło się o wiele doskonałych produktów i smaków.

"W drugiej połowie lat 80. ubiegłego stulecia był dość ubogi dostęp do różnych popularnych, podstawowych artykułów spożywczych, takich jak chociażby majonez, o ketchupie czy innych sosach nawet nie wspominając. Moi rodzice prowadzili wówczas sklep spożywczy i majonez był w ich asortymencie produktem deficytowym. Tata, zainspirowany ogłoszeniem w gazecie o sprzedaży urządzenia do produkcji majonezu i musztardy, zainteresował się bliżej tematem. Szybko podjął decyzję o zakupie tych urządzeń i rozpoczęciu, początkowo chałupniczo, wytwarzania majonezu." - wspomina Łukasz Kotaniec, członek zarządu Kotaniec spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. "Łatwo nie było, choćby z powodu problemów z pozyskaniem wystarczającej ilości surowców i opakowań, które były reglamentowane. Do tego system administracyjny nie był jeszcze nastawiony przychylnie do prywatnej przedsiębiorczości. W miarę upływu czasu w otoczeniu następowały pozytywne zmiany, co pozwoliło również nam myśleć perspektywicznie o dalszym rozwoju biznesu."
Na przełomie lat 80. i 90. przyszedł czas podjęcia decyzji o zakończeniu tzw. "garażowego" etapu produkcji i dokonaniu znaczącej inwestycji. Właściciele kupili teren po byłej Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej i na początku 1991 r. uruchomili produkcję majonezu w nowo wybudowanym zakładzie, wyposażonym w nowoczesny homogenizator próżniowy niemieckiej firmy Koruma oraz linię do pakowania detalicznego. Inwestycja ta otworzyła drzwi do nowoczesnych technologii produkcji i dała możliwość oferowania wysokiej jakości wyrobów. W Polsce pojawiły się pierwsze światowe sieci gastronomiczne (McDonald’s, Burger King, Pizza Hut), potrzebujące dostawców wysokiej jakości sosów, spełniających ich oczekiwania, wśród których znalazł się Folwark.
Misją firmy od zawsze było i jest dostarczanie klientom najwyższej jakości produktów o wyjątkowych walorach smakowych poprzez starannie dobrane receptury i szczególną dbałość o kompozycję przypraw. Korzystając z doświadczenia ponad 100 współpracowników firma zaspokaja potrzeby najbardziej wymagających konsumentów, ciągle poszukujących nowości, produkując nie tylko polskie tradycyjne wyroby, ale również unikalne sosy o smakach zaczerpniętych z kuchni etnicznych całego świata. W ofercie znajdują się sosy butelkach 410g/460g oraz 800g/900g w wielu wyjątkowych smakach m.in. Sos kebab - gyros łagodny, Sos kebab - gyros ostry, Sos czosnkowy, Sos salsa mexicana, Remulada duńska, Sos madziarów, Sos do pizzy, Sos barbecue, Dressing 1000 wysp, Ketchup premium i inne. Dzięki nim, każdy może sam przygotować danie na wiele sposobów, zarówno na ciepło, jak i na zimno, uzyskując za każdym razem inny efekt i urozmaicając codzienne menu. Firma produkuje również swoje sosy w cupsach i saszetkach oraz współpracuje z wieloma kontrahentami przemysłu spożywczego.