7 czerwca: Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywnościowego
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 07-06-2021, 11:10

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Wedłg gov.pl Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony w 2018 roku na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez PR Hub wspólnie z Wydziałem Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, bezpieczeństwo żywności jest jednym z głównych czynników wpływającym na decyzje zakupowe Polaków. Jest niemal tak samo ważne jak zawartość składników odżywczych (47% vs 48%). I chociaż głównymi atrybutami przy podejmowaniu decyzji o zakupie niezmiennie pozostają smak (58%) i cena (53%), to możemy spodziewać się, że w nadchodzących latach czynnik bezpieczeństwa będzie w Polsce zyskiwał na znaczeniu i osiągnie poziom już dzisiaj widoczny w innych krajach Unii Europejskiej (np. Cypr – 65%, Finlandia – 64%, Luksemburg i Francja po 60%).
komentarze (0)