Analitycy: Firmy z branży spożywczej są w coraz gorszej kondycji finansowej
- W branży spożywczej nastąpiło znaczne osłabienie kondycji finansowej poszczególnych firm. Analiza blisko 15 tys. firm z szeroko pojętego sektora spożywczego wykazała, że 27 proc. z nich znajduje się w bardzo złej kondycji finansowej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Tomasz Starzyk, analityk firmy Dun&Bradstreet.

- Wydawać by się mogło, że kryzys łagodnie obszedł się z firmami z branży spożywczej. W początkowej fazie kryzysu w istocie tak było, co znajduje swoje potwierdzenie w raporcie GUS dotyczącym sprzedaży detalicznej z lipca br. Sprzedaż detaliczna w lipcu 2009 r. wzrosła o 5,7 proc. w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, po wzroście o 0,9 proc. w czerwcu. W ujęciu miesięcznym w lipcu odnotowano wzrost o 6,9 procent. Przy czym w sektorze spożywczym odnotowano zaledwie 0,4 proc. spadek rok do roku - mówi Tomasz Starzyk.
Jednak jego zdaniem w ostatnim czasie obserwujemy pogarszającą się z miesiąca na miesiąc sytuację w branży spożywczej.
- W ogromnej większości były to przedsiębiorstwa mikro, małe i średnie. Głównej przyczyny uparuje się w zatorach płatniczych. Ponadto w ostatnim czasie obserwujemy spadek siły nabywczej Polaków co znajduje swoje odzwierciedlenie w spadku obrotów firm spożywczych. Istotnym kłopotem jest znaczne rozdrobnienie w branży - mówi Tomasz Starzyk.
