Tradycyjne rogale świętomarcińskie wypiekane są według oryginalnej XIX-wiecznej receptury. Robi się je z ciasta półfrancuskiego, wypełnia nadzieniem z białego maku z dodatkiem orzechów, rodzynek i migdałów. 

Rogale świętomarcińskie dostępne w Biedronce przygotowywane są zgodnie z tym przepisem, co potwierdza znak Europejskiej Marki Produktu Regionalnego przez piekarnie z Wielkopolski: Fawor Spółdzielnia Piekarsko – Ciastkarska oraz Piekarnia Piotr Gwódź. 

Na św. Marcina klienci sieci będą także mogli kupić gęś owsianą, pochodzącą z wyselekcjonowanych polskich hodowli. Gęś owsiana hodowana jest według ściśle określonych zasad. W pierwszym okresie karmi się ją niemal wyłącznie paszami zielonymi, a przez trzy ostatnie tygodnie tylko owsem, co wpływa na smak mięsa. Mięso gęsi nadaje się do pieczenia, duszenia i smażenia.

 

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl