Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Handel

Czekolada jest za słodka

W czekoladzie i wyrobach czekoladowych jest za dużo cukru i tłuszczów roślinych - wynika z najnowszej kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).


Autor: portalspożywczy.pl
Data: 14-04-2008, 10:19

Kontrolę jakości handlowej wyrobów czekoladowych przeprowadzono łącznie w 28 zakładach produkcyjnych, czyli 49 proc. podmiotów najdujących się w ewidencji IJHARS na terenie 12 województw.

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 12 partii (28 proc.), o łącznej masie 25 tys. 426 kg. Nieprawidłowości dotyczyły: zawyżonej zawartości cukru ogółem oraz zawyżonej zawartości tłuszczów roślinnych. Największy procent nieprawidłowości w odniesieniu do skontrolowanej masy stwierdzono w przypadku czekolady. Zdarzały się tez przypadki złego oznakowania (25,8 proc.) Najczęściej było to nieprecyzyjne określenia producenta, braku daty minimalnej trwałości, niewłaściwego określenia zawartości masy kakaowej, niepełnego wykazu składników, błędnego określenia zawartości tłuszczu kakaowego, tj. "masło kakaowe" zamiast "tłuszcz kakaowy".

Czynności kontrolne prowadzone przez IJHARS skoordynowane były z działaniami Inspekcji Handlowej, która przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów czekoladowych w sklepach wielkopowierzchniowych. Inspekcja Handlowa stwierdziła występowanie nieprawidłowości w zakresie cech fizykochemicznych (podwyższona zawartość tłuszczów obcych) w wyrobach czekoladowych produkowanych przez dwa podmioty.

Kontrola przeprowadzona przez Inspekcję JHARS potwierdziła występowanie nieprawidłowości w zakresie zawyżonej zawartości tłuszczu roślinnego w 5 podmiotach zajmujących się produkcją wyrobów czekoladowych. W podmiotach wskazanych w informacji przesłanej z Inspekcji Handlowej nieprawidłowości nie wykryto.

Jak podaje inspekcja wystąpienie nieprawidłowości mogło świadczyć o nie przestrzeganiu receptur oraz o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego, które miały wpływ na jakość produktu gotowego lub były wynikiem celowego działania producenta, który zastępował część tłuszczu kakaowego, tańszym zamiennikiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.146.10
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!