Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Dietetyk: Jakość żywności w sklepikach szkolnych ulegnie obniżeniu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-09-2016, 11:05
- Obawiam się, że nawet placówki które przystosowały się do poprzedniego rozporządzenia zmienią jakość żywienia. Łatwiej będzie kupić tani jogurt cukrowy niż bawić się we własną produkcję, a niestety człowiek z natury szuka prostszych rozwiązań - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Anna Patrzałek, dietetyczka i autorka bloga "Dylematy mamy i taty".
Dietetyk: Jakość żywności w sklepikach szkolnych ulegnie obniżeniu
fot. shutterstock

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Anna Patrzałek przyznaje, że, na skutek wejścia w życie nowego rozporządzenia dotyczącego sklepików szkolnych obawia się powrotu wielu śmieciowych produktów w żywieniu zbiorowym oraz niezdrowych zwyczajów.

- W myśl nowych przepisów cukier można sypać do wszystkiego, a w napojach ogranicza się go do dwóch łyżeczek na szklankę. Z moich obserwacji wynika, że mało osób dorosłych pije tak słodką herbatę. Biorąc pod uwagę zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia co do ilości cukru w diecie przedszkolaka, wypijając szklankę takiego napoju, dziecko przekracza dzienny limit. A gdzie miejsce na słodycze, słodkie płatki, napoje, czy jogurty „dla dzieci” - pyta dietetyczka.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!