Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Handel

Dolnośląska wigilia to tradycje kulinarne naszych przodków

  • Autor: PAP
  • Data: 24-12-2022, 09:19
Dolnośląska wigilia to różnorodność smaków, zapachów i tradycji w tym szczególnym dniu „spotykają” się przy stole świątecznym tradycje kulinarne naszych przodków – wskazuje w rozmowie z PAP Dorota Jasnowska z Muzeum Etnograficznego, oddziału Muzeum Narodowego we Wrocławiu.
Dolnośląska wigilia to tradycje kulinarne naszych przodków
Dolnośląska wigilia to tradycje kulinarne naszych przodków. Zdjęcie ilustracyjne, fot. shutterstock

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Dolny Śląsk cechuje się zróżnicowaniem kulturowym

Po II wojnie światowej nastąpiła tu niemal całkowita wymiana ludności, a najwięcej nowych osadników przyjechało z Kresów Wschodnich.

Dorota Jasnowska, etnografka z Muzeum Etnograficznego, oddziału Muzeum Narodowego we Wrocławiu, w rozmowie z PAP podkreśliła, że Wigilia w tradycji ludowej rozpoczynała zimowe świętowanie, które kończyło się świętem Trzech Króli.

Dalsza część artykułu (85%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!