Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Handel

EEC 2016: presja cenowa niekorzystnie wpływa na jakość produktów

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-05-2016, 20:09
Podczas VIII Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach Łukasz Hołubowski, prezes Agencji Rynku Rolnego, zwracał uwagę na nierówny rozkład sił w łańcuchu żywnościowym. Jak podkreślił presja cenowa wywierana przez sieci handlowe na dostawców w negatywny sposób wpływa na jakość produktów, co bezpośrednio uderza w konsumentów.
EEC 2016: presja cenowa niekorzystnie wpływa na jakość produktów
Łukasz Hołubowski, prezes Agencji Rynku Rolnego. Fot. PTWP

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

- Na problem łańcucha żywnościowego możemy spojrzeć od strony producenta oraz od strony konsumenta. Każda ze stron ma inne cele. Na pewno obie strony muszą mieć określoną świadomość - mówił prezes Agencji Rynku Rolnego podczas debaty "Współpraca w branży spożywczej".

Jak wyjaśnił zarówno dla producentów, jaki i dla konsumentów powinna być prowadzona dostosowana do nich narracja. Z jednej strony producent musi mieć wiedzę dotyczącą tego, co dostarcza do przetworzenia, a dalej w łańcuchu handlowym do konsumenta, a konsumenci powinni wiedzieć co tak naprawdę kupują - od kogo jest dany produkt, w jaki sposób został wytworzony, a także co miało wpływ na jego ostateczną cenę. 

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!