Ekspert: Trendy konsumenckie napędzane są przez millenialsów
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 31-03-2017, 14:33

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Radosław Kaczmarek, Strategy Consultant & Partner w agencji strategicznej Melting Pot tłumaczył, że jest bardzo duża dysproporcja między deklaracjami konsumentów na temat zdrowego odżywiają, a faktycznymi nawykami, co widać m.in. na przykładzie coraz większej liczby otyłych dzieci.
– Trudno też określić, czym tak naprawdę jest żywność prozdrowotna? Są produkty dla sportowców, eko, bio, jest żywność funkcjonalna. Są też przykłady zadziwiające, np. producenci płatków kukurydzianych komunikują, że są one bez glutenu, a przecież płatki kukurydziane nigdy nie zawierały glutenu. Ale konsumenci tego oczekują, więc firmy im to komunikują – tłumaczył.
komentarze (3)
trend prozdrowotny jest tylko trendem. chwilowym trendem ktory za chwile przeminie. poza tym zywnosc eko/bio jest nadal tak malym segmentem rynku ze nie ma co sobie nia specjalnie zawracac glowy. oczywiscie wypadaloby ja miec w ofercie zeeby jednak przyciagnac osoby szukajace takiej zywnosci ale to tylko kwestia czasu gdy ten krotki i maloznaczacy dla handlu trend sie skonczy. ludzie zawsze deklarowali ze trzeba sie zdrowo odzywiac a robili co innego. ludzie zawsze beda chcieli fastfoodow a nie kiełków, bo fastfood jest niezdrowy ale smaczny, a kielki sa zdrowe ale raczej niedobre. a co do tego ze obecnie marki wlasne upodobniaja sie do znanych brandow to nie jest nic nowego. pamietam ze gdy supermarkety i hipermarkety zaczely wprowadzac jakies 15 lat temu pierwsze marki wlasne to te marki wlasne byly totalną kopią marek firmowych, zarowno nazwy marek wlasnych byly kopia firmowych jak i caly design opakowan (czyli kolory czcionka ,rozmieszczenie liter, logotypy itp.). czyli marki wlasne tak na prawde \"wracaja do korzeni\".
OdpowiedzŚwiatowa Organizacja Zdrowia od lat apeluje o ograniczenie spożycia mięsa, które prowadzi do otyłości, cukrzycy i różnych rodzajów raka, podobnie nalezy ograniczyć spożycie cukru, zdrowe jedzenie to jedzenie przede wszystkim warzyw, bez cukru, barwników, zagęszczaczy, wzmacniaczy smaku itp. i to się nie zmieni ponieważ wiedza o żywieniu pochodzi z badań naukowych
OdpowiedzNie milenialsi Ci ludzie nazywani są pokoleniem \"ani ani\" ani do pracy, ani do nauki.
Odpowiedz